Fogas kérdések: Kinek van szüksége éjszakai harapásemelő sínre?

Fogcsikorgatás, fogszorítás

Kinek van szüksége éjszakai harapásemelő sínre?  

A mai stresszes, rohanó világban gyakran előfordul, hogy a napi problémáinkat álmunkban dolgozzuk fel, a feszültséget éjszaka is érezzük. Alvás közben a fogsorokat egymáshoz szorítjuk, és a fogsorokat oldalra mozgatjuk. Ez az ún. fogcsikorgatás, amely jellegzetes hanggal járhat, de sok esetben nincsen hallható jele. Ilyenkor túlterhelődnek a fogak, amitől azok súlyos mértékben kopnak, a fog csücskei eltűnnek, a fognyakaknál ék alakú hiányok, kopások keletkeznek. A fogak nem csak a hőhatásokra válnak érzékennyé, de a tömések, fogpótlások is eltörhetnek, sérülhetnek, és súlyos állkapocs ízületi problémák alakulhatnak ki. Reggelenként jelentkezhet fejbe, nyakba, fülbe sugárzó fájdalom, állkapocs ízületi kattogás. Az alvás nem pihentető érzés, a hátizmok, nyakizmok merevek. Ezek a tünetek a lakosság 75 %-nál előfordulnak. A probléma megoldása összetett, a teljes siker eléréséhez meg kell oldani a kiváltó okot, kicsit csökkenteni a "tempót", meg kell keresni, hogyan tudjuk megváltoztatni az életünket.

A tüneti kezelés fontos eszköze a harapásemelő sín, amely egy kivehető, műanyag, patkó alakú sín. Az egyik fogívet teljesen fedi, sima felületén a szemben lévő fogak elcsúszhatnak, így nem tudnak összeakadni. A fogsín a szorításkor, az ún. csikorgatáskor keletkező káros erőket egyenletesen eloszlatja, így védi az állkapocs ízületet a túlterhelődéstől. A fogcsücskök és a fogpótlások védve vannak a kopástól, a sérülésektől.

A harapásemelő sínt a fogtechnikus készíti a fogorvos által vett lenyomat alapján, amelyet a fogászati rendelőben a fogorvos a páciens fogaihoz igazít.

A fogcsikorgatást megszüntető sín elkészítése nem egyedüli feladata a fogorvosnak, fontos a fogorvosnak ellenőriznie a meglévő tömések, fogpótlások állapotát, mert, ha ezek illeszkedése nem megfelelő, az állkapocs ízület túlterheltsége fokozódhat.

Bővebben olvashat a fogcsikorgatásról a www.altatasos-fogaszat.hu, a www.fajdalommentes-fogaszati-erzestelenites.hu, a www.fajdalommentes-fogfeherites.hu oldalakon.

Visszalépés a fogas kérdésekhez