Fogas kérdések: Mi az a gócbetegség?

A gócbetegséget a szervezetben megbújó góc okozza. A fog eredetű gócok az összes gócnak több, mint a 10 százalékát teszik ki.

Gócbetegség  

Fog eredetű gócként szerepelhetnek:

elhalt fogak

gyökérkezelt fogak, amelyeknél ha nem megfelelő a gyökértömés, ha nem tölti ki teljesen a gyökércsatornát, akkor a baktériumok elszaporodhatnak

krónikus ínygyulladás

krónikus fogágybetegség, a fogak körül kialakuló tasakok, amelyek szintén ideális helyet jelentenek a baktériumok számára


Ha valamely gócbetegség fog eredetének a gyanúja áll fenn, akkor célszerű a fogorvosnak röntgenfelvételt készíteni. Potenciális gócként kell tekinteni minden elhalt fogat, fog körüli tasakot.

Gócbetegségek kezelése

A góc megszűntetése érdekében tökéletes gyökértömést kell készíteni.

Az ínygyulladás meg kell szüntetni, a. fogágybetegség kezelése során alapos és rendszeres fogkő eltávolítást kell végezni.

Valamely betegség góc eredetét azzal igazolhatja a fogorvos, hogy a góc eltávolítását követően a gócbetegség tünetei megszűnnek. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a gócként értékelt elváltozás még nem biztos, hogy gócfertőzést okoz, azaz, ha egy fogászati gócnak értékelt fogat eltávolítanak, vagy újra gyökérkezelnek, és a gócbetegség tünetei megmaradnak, a góckeresést tovább kell folytatni a szervezetben!

Visszalépés a fogas kérdésekhez